Mindfulness

Tegenwoordig is er veel aandacht voor het lichaam, maar vaak is deze aandacht erop gericht om iets te veranderen, te verbeteren of te repareren. Denk maar aan alle boeken en websites over afvallen, sporten, er beter uitzien, plastische chirurgie enzovoort. Als je op die manier met je lichaam bezig bent, dan is het alsof je een oplossing zoekt voor een probleem, alsof je lichaam moet veranderen, alsof het stuk is.

Mindfulness is er juist op gericht om weer op adem te komen, te kijken naar wat er is, wat de boodschap is die je lichaam je vertelt. Mindfulness betekent opmerkzaamheid en aandachtigheid. Uit deze woorden spreekt openheid, ruimte, zijn met dat wat er op dat moment is. Je leert om je weer volledig bewust te worden van een ervaring in het nu. Ook al speelt er van alles door je hoofd, laat deze gedachten gewoon voorbij komen, observeer ze als het ware liefdevol, maar van een afstandje. Onderzoek of je gedachten wel kloppen, zijn ze waar?

Je hoeft niet per se op iedere gedachte te reageren, je mag er ook afstand van nemen, in plaats van automatisch reageren.

 

Als je niet de hele tijd in je hoofd zit, als je je lichaam uitnodigt om weer bij de ademhaling terug te komen, zul je zien dat je lichaam je vaak al heel veel signalen geeft, die de sleutel zijn naar een leven waarin jij meer in balans kunt zijn. Een hogere mate van bewustwording zal je in staat stellen je grenzen beter te voelen en beter te bewaken.

Door met meer aandacht te leven en ruimte te maken voor wat écht belangrijk voor jou is, zul je je gelukkiger gaan voelen, want onvervulde wensen en verlangens zijn de basis voor je teleurstellingen en frustraties.