Holistische massage

Dat aanraking helend werkt, weten we allemaal intuïtief. Iemand die pijn heeft, zal over de zere plek wrijven en iemand die verdriet heeft, wordt vaak door een geruststellende hand getroost.

Bij holistische massage wordt niet alleen naar de fysieke klacht gekeken, maar naar jou als geheel. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vaak is een fysieke klacht een symptoom van onbalans.

Stress, verdriet of onverwerkte emoties kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Door stil te staan bij de klacht en deze gerichte aandacht te geven, kunnen we lichaam en geest op een diep niveau laten ontspannen. Hierdoor kunnen processen in je lichaam op gang komen die bevrijdend kunnen werken. Het gaat om bewustwording.

Bij de holistische massage maak ik gebruik van verschillende massagetechnieken: voetreflextherapie, energetische massage, klassieke massage, bindweefselmassage, maar ook bewustwordingsoefeningen. Ik kijk naar wat er op dat moment voor jou nodig is.

Mensen hebben vijf lagen van bewustzijn, sociaal, mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel. Alle deze lagen zijn met elkaar verbonden en grijpen in elkaar. Holistisch betekent in dit verband dat ik niet naar één bepaald aspect of naar één rol kijk, maar ik probeer het hele plaatje te zien. Ik wil je laten voelen hoe je dingen doet en als je dat wil, hoe je dat kunt veranderen.

Je lichaam geeft allerlei aanwijzingen waaraan je kunt herkennen wat er emotioneel van binnen aan de hand is. Veel mensen trekken bijvoorbeeld hun schouders op, als ze iets spannend vinden. Als je je dat bewust bent, kun je kijken wat maakt dat je iets spannend vindt.